Martie este luna mondială a endometriozei
Comunitatea internațională de endometrioză inițiază campanii de conștientizare
Luna martie se îngălbenește și aduce în prim plan problemele din jurul acestei boli și dramele pe care le provoacă.
Bucharest Endometriosis Center, Life Memorial Hospital – MedLife, MedicalES și Medtronic oferă o intervenție chirurgicală pro bono, în luna endometriozei.
Statisticile spun 1 din 10. Experiența noastră ne spune că numărul este mult mai mare.
Gândiți-vă câte femei cunoașteți. Câte dintre ele sunt diagnosticate cu endometrioză, sau au simptome sugestive pentru această boală?
GÂNDIȚI-VĂ CÂTE DINTRE FEMEILE
pe care le cunoașteți se luptă cu simptome precum:
Câte dintre femeile pe care le cunoașteți
au reușit sa obțină un diagnostic corect și după cât timp?
Chirurgia endometriozei profunde este la fel de complexă precum neurochirurgia, iar acest lucru limitează foarte mult opțiunile pacientelor. Complexitatea intervenției presupune o experiență foarte mare a chirurgului ginecolog, o cunoaștere aprofundată a aspectului leziunilor, precum și a anatomie pelvine, presupune realizarea intervenției într-un centru dedicat, în care există o abordare multidisciplinară și mai presupune un kit chirurgical de rezecție. Toate acestea ridică foarte mult costul intervenției, care nu poate fi asigurată de sistemul public de sănătate.
Pentru că endometrioza este o boală a întregului corp și se poate situa oriunde în pelvis (și nu numai), de multe ori este necesară prezența în sală a mai multor specialități, precum chirurg general, urolog, dar și un al doilea chirurg ginecolog. Astfel, se poate interveni pe mai multe planuri, adresându-se partea ginecologică, cea intestinală și aparatul urinar, într-o singură intervenție. În caz contrar, pacienta ar fi supusă intervențiilor chirurgicale multiple.
Suntem conștienți de eforturile pe care le faceți pentru a primi un diagnostic, dar și un tratament corect și eficient. De aceea, în luna martie, domnul doctor Gabriel Mitroi, împreună cu echipa BEC, vor efectua o intervenție chirurgicală pro bono. Intervenția se va realiza în colaborare cu Life Memorial Hospital – MedLife si cu Medtronic, iar costurile vor fi suportate de către organizatori.
Campania se va desfășura în perioada 01 Februarie – 29 Februarie și se va adresa persoanelor de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, cu diagnostic preexistent de endometrioză, din categorii socio-economice defavorizate.
Tot ce trebuie să faceți este să trimiteți dosarele conform REGULAMENTULUI DE PARTICIPARE, prin intermediul chestionarului.
Dosarele trebuie să conțină o investigație RMN (cu sau fără protocol de endometrioză), din care să reiasă diagnosticul de endometrioză, bilete de externare în urma unei interventii chirurgicale anterioare pentru endometrioză (unde este cazul), precum și documente doveditoare ale veniturilor. Participantele trebuie să menționeze istoricul medical, simptomatologie, precum și de o scurtă descriere a felului în care boala le-a afectat viața profesională, personală și socială.
În urma analizei dosarelor, se vor selecta cazurile ce întrunesc criteriile (dificultatea bolii, simptomatologia, criterii socio-economice). Odată selectate, pacientele vor fi evaluate din punct de vedere medical, printr-o consultație cu domnul doctor Gabriel Mitroi. Dacă situația o cere, se vor recomanda investigatii suplimentare, precum CA 125, RMN cu protocol de endometrioză etc.
CRITERII DE PARTICIPARE
- Femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani.
- Existența unui diagnostic concret de endometrioză, dovedit prin: investigație RMN (cu sau fără protocol de endometrioză) din care să reiasă diagnosticul de endometrioză, bilete de externare în urma intervențiilor chirurgicale anterioare pentru endometrioză
- Venit individual net de maxim 4000 lei/ venituri familiale care totalizează maxim 8000 lei
CUM TRIMIT DOSARUL?
- Completând formularul de contact de AICI