Memoriu către membri ai parlamentului României-endometrioza/adenomioza
Stimati senatori si deputati,
Vă adresez acest memoriu pentru a vă solicita implementarea unei propuneri legislative destinate sănătății femeii, care să includă endometrioza și adenomioza. Consider că, în calitate de deputati și senatori si membri al unuia dintre partidele politice care se află la guvernare, sunteți în măsură să discutați în Parlamentul României aceste două afecțiuni medicale care sunt o problemă de sănătate publică.
Pentru a sprijini acțiunile comunității pacientelor cu endometrioză, în noiembrie 2020 am adresat o scrisoare deschisă Guvernului României și Ministerului Sănătății, în care ofer informații despre impactul socio-economic al acestor două afecțiuni. Găsiți anexate toate documentele justificative care au fost trimise de către mine impreuna cu un grup de paciente Ministerului Sănătății, precum și Guvernului României.
Sunt Dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie și fondatorul Bucharest Endometriosis Centre, un centru internațional de diagnostic și tratament al endometriozei care beneficiază de o echipă multidisciplinară. Diagnosticul și tratamentul endometriozei și adenomiozei reprezintă 90% din activitatea centrului nostru. Din 2018, de când a fost deschis centrul și până în prezent, am efectuat peste 500 de intervenții chirurgicale pentru endometrioză și adenomioză și am consultat peste 1000 de paciente.
Martie este luna în care femeia este sărbătorită atât în România, cât și în majoritatea țărilor lumii. Este și luna conștientizării endometriozei la nivel mondial. Timp de o luna, paciente, activiști, medici, cât și instituții ale statului organizează diferite evenimente de conștientizare menite să atragă atenția asupra bolii și asupra problemelor cu care se confruntă femeile cu endometrioză. Contribuția mea și a echipei mele este un video de conștientizare, singurul de acest gen din România. Materialul video poate fi vizionat pe pagina de facebook Dr Gabriel Mitroi.
În ceea ce privește situația femeilor din România cu aceste două afecțiuni, care sunt înrudite, vă pot confirma din experiența profesională, că este una foarte dificilă. Statisticile arată că endometrioza afectează 1 din 10 femei la nivel mondial. Date neoficiale arată că în România sunt 500.000 de femei cu endometrioză. Avem, așadar, un număr foarte mare de femei care se luptă cu o boală cronică, incapacitantă, timp de 30-40 de ani sau chiar mai mult, în funcție de vârsta la care debutează simptomele.
Endometrioza afectează femei de toate vârstele, este o boală generalizată, o boala a întregului corp, care se manifestă prin dureri pelvine cronice, dureri lombare, dereglări ale tranzitului intestinal, infertilitate, stare de rău, oboseală cronică și lista poate continua. Adolescentele, femeile tinere sau mai în vârstă sunt făcute să creada, atunci când se adresează unui medic clinician, că durerile sunt doar în capul lor sau că durerile la menstruație sunt normale. Educația, cariera, viața personală și socială ale acestor femei sunt afectate de boală.
Un articol publicat pe site-ul Inima din cuvinte intitulat “Martie este Luna Femeii informate și sănătoase! Nu lăsa endometrioza să îți distrugă viața” descrie lupta cu boala a unei paciente de ale mele, care din cauza severității bolii a trecut prin 3 operații în 6 luni de zile. Din păcate sunt sute de mii de femei în situația pacientei mele care din cauza întârzierii diagnosticului, a lipsei de specialiști și a facilitaților medicale publice, ajung la un specialist în diagnosticul și tratamentul endometriozei când sunt un caz sever.
In luna februarie 2021 s-au împlinit doi ani de când un grup de paciente a depus la Ministerul Sănătății o petiție semnată la vremea respectivă de peste 10.000 de persoane, în care cer facilități medicale pentru pacientele cu endometrioză. În acești doi ani, în timp ce autoritățile au oferit răspunsuri care nu reflectă realitatea, pacientele au continuat să ceară ajutorul mai multor autorități și să trimită diferite documente justificative, fără niciun rezultat concret, din păcate. Din ultimele informații pe care le am, inițiativa pacientelor se află acum la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în vederea implementării unui program național de sănătate pentru endometrioză.
Astfel de programe sunt deja în curs de dezvoltare în țări precum Franța și Marea Britanie. În Marea Britanie, guvernul a invitat mai multe părți interesate pentru a contribui la dezvoltarea strategiei guvernamentale pentru sănătatea femeilor, iar ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a anunțat pe facebook, vineri, 12 martie 2021, crearea unei strategii naționale pentru endometrioză până la sfârșitul lunii aprilie. Ministrul mai spune, de asemenea, că “endometrioza este o afecțiune cunoscută, predată, diagnosticată și tratată inadecvat, fiind o problemă majoră pentru Franța, o problema a societății”.
Consult și operez aproape zilnic paciente cu endometrioză, iar o mare parte dintre aceste cazuri sunt cazuri severe, ca urmare a întârzierii diagnosticului. Este foarte greu să îi redai încrederea unei paciente într o viață normală, fără dureri, căreia ani de zile i s-a spus că nu are nimic sau că durerile sunt doar în capul ei. În endometrioză, pe lângă sănătate, este afectată și securitatea financiară a pacienților și a familiilor lor. Punerea unui diagnostic corect și la timp este o componentă esențială în managementul medical al oricărei boli. În endometrioză, diagnosticul poate fi pus chiar și după 20 de ani, timp în care pacienta merge la diferiți medici specialiști, își poate pierde locul de munca, poate divorța sau poate renunța la educație.
Consider imperios necesar implementarea unui program de lege pentru endometrioză și adenomioză pentru a reduce impactul acestor afecțiuni ca urmare a diagnosticului tardiv, cât și a lipsei de specialiști. Impactul poate fi redus prin decontarea partiala a investigațiilor medicale și a tratamentului chirurgical efectuate în centre de specialitate care beneficiază de echipe multidisciplinare, rutinate în diagnosticul și tratamentul endometriozei.
Mai multe informații despre endometrioză puteți afla din ghidul Endometrioza de la A la Z, disponibil gratuit pe google play, precum și de pe site-ul Endoro-online.
Vă mulțumesc anticipat pentru timpul acordat. Dacă aveți întrebări, vă rog să nu ezitați în a mă contacta.
Cu stima,
Dr Gabriel Mitroi
Medic primar obstetrica-ginecologie